צומת חשמלאים

סיקון תקע ובית תקע תעשייתים

אני מעריך שכל מי שנמצא בקבוצה מכיר את המילה סיקון, ורוצה להאמין שגם יצא לכם לחבר ולנתק ואפילו לחבר את הגידים בתוך הבית תקעים והתקעים.

התמונה לקוחה מאתר סיקון

מהו שקע סיקון?
בית תקע גדול ביחס לבית התקע הבייתי שהשימוש העיקרי שלו הינו בתעשייה, כיום גובר השימוש גם בבתים הפרטיים בעיקר עבור כיריים אינדוקציה אך גם עבור שקעים למטענים ניידים לרכבי חשמל.
הבית תקע והתקע בעל חיבור זכר-נקבה ארוכים שמאפשר מגע רציף וארוך יותר מהבית תקע-תקע הבייתי ישראלי (16A) ולכן מתאים להעברת זרמים גבוהים חד או תלת פאזיים.

לציוד הקיים ישנה גם אפשרות להוספת מפסק משולב המבטיח את בטיחות המפעיל ומונע את ניתוק הכבילה בעומס לפני ניתוק הזינה, מפחית את הנזק מקשתות וכך שומר על הציוד .

לסיקון קיים תקן  IEC60309-2 , תקן זה מאפשר לייצרן לקבוע את מיקום פין הארקה ביחס למגרעת/פין מוביל המאפשר את  החיבור המכאני. בארץ לרוב נמצא שהמגרעת/פין נמצאים בשעה 6 (כיוון מטה) אך ישנם מפעלים בהם משתמשים בתדר או מתח שונה וכדי למנוע מצב של חיבור מתחים שונים בטעות משתמשים במיקום שונה לפין הארקה כפי שניתן לראות בתמונה למעלה לקוח מקטלוג החברה..
בנוסף ישנו קוד המגדיר צבעים ותדרים שונים  והוא IEC60309-1,2

כך קיבלנו מבחר בית תקעים ותקעים בשלל צבעים המאפשרים הגנה מפני חיבורים של ציוד שאינו מתאים למתח הזינה בבית תקע , בנוסף על המיקום פין הארקה והצבעים השונים יש לנו גם הבדלים בגודל הפיזי שמסמן לנו את הזרם אותו מיועד הסיקון להעביר.

איפה נדרש להשתמש בסיקון?

בתקנה (3ג) בפרק מעגלים סופיים: "ציוד חשמלי במעגל סופי יתאים לדרישות התקן". לפיכך, נדרש שכל בית תקע תעשייתי חייב להתאים לתקן הנוגע לו, כלומר ת"י 1109 או תקן IEC 60309.

בנוסף, בחלק מתקנות החשמל מוזכר במפורש ת"י 1109:

  1. בתקנה (7א) פרק מתקן ארעי:
    "כל היציאות מלוח ראשי ומלוחות משנה יהיו באמצעות בתי תקע; מותר להתקין בית תקע משוקע בדופן לוח".
    ובתקנה (8א) : "תקע ובית תקע באתר בנייה יתאימו לת"י 1109"
  1. בתקנה (13ב) פרק חצרים חקלאיים:
    "במקומות של סכנה מכאנית מוגברת יותקנו בתי תקע המתאימים לתקן ישראל ת"י 1109 "
  2. בתקנה (8ב) פרק בריכות:
    "באזור 2 מותר להתקין בתי תקע, ובלבד שיהיו מסוג תעשייתי בהתאם לתקן הישראלי ת"י 1109 – תקעים ובתי תקע ומערכות חיבור לשימוש בתעשייה".
  3. תקנות החשמל בנוגע להזנת מכשיר באמצעות בית תקע-תקע.
    תקנה (32א) פרק מעגלים סופיים:
    על אף האמור בתקנה 31 מותר להזין מכשיר באמצעות –
    • תקע ובית-תקע במקום מפסק, כאשר הזרם הנקוב של בית-התקע אינו עולה על 25 אמפר;
    • חיבור בר-שליפה מפסי צבירה ללא הגבלת הזרם שלו, בתנאי שקיים מפסק על גוף המכשיר.

במידה ונדרש שימוש בבית תקעים ותקעים המיועד לזרמים העולים על 25 אמפר. ניתן לבצע זאת באמצעות בתי תקע הכוללים אינטרלוקים (מפסקים) מובנים, האינטרלוק אינו מאפשר את שליפת התקע מבית התקע ללא ניתוק הזינה.

אולי יעניין אותך...

הפעלה מהירה לווסת מהירות דגם ACS-580 של חברת ABB

חיווט מומלץ לפונקציה בסיסית לווסת מהירות ACS-580 של חברת ABB התמונה והמידע נלקח מאתר ABB.תודה לראובן בן-ארי על השיתוף. למרות…

מערכת החלפה חח"י גנרטור

בשנה החולפת נתקלנו יותר ויותר במושג מערכת החלפה לגנרטורים או בשמות נוספים כמו מחלף אוטומטי או מחלף הזנות.כאשר התחילה המלחמה…

סמלים וסימנים ע"פ תקן IEC 60617

מא"ז חד פאזי מגען חד פאזי מנתק עם אפשרות נעילה מא"ז הכולל הגנה מגנטית וטרמית בעל קוטב 1 מא"ז דו…

השאר תגובה

error: תוכן זה מוגן

התחברות מנויים